Hållander i samtal om Det omöjliga vittnandet

posted in: Arrangemang | 0

Litteraturen vittnar, samtidigt som litteraturen och vittnesmål är två skilda saker. I litteraturen tillåts vi ljuga, i vittnesmålen finns ett sanningsanspråk nedlagt. Men i revolten mot förklaring, mot begripligheten, är vittnesmål och litteratur enade.

Marie Hållander, författare, poet och lärare, besöker Malmö för föreläsning och samtal med Kettil Kasang, om litteraturens och filosofins vittnande: om en samtid som längtar efter sanna berättelser och om vittnandet som motstånd, med utgångspunkt i boken Det omöjliga vittnandet.

Det omöjliga vittnandet: om vittnesmålets pedagogiska möjligheter undersöker vad det finns för pedagogiska möjligheter i vittnandet och i vittnesmålet genom en filosofisk utredning av olika aspekter, närmare bestämt representation, subjektivitet och känslor. Det är en filosofisk studie som utgår från Giorgio Agamben (men också från The Latina Feminist Group, Gayatri Chakravorty Spivak, Sara Ahmed, Eduardo Glissant) och som diskuterar olika vittnesmål, olika exempel: Collateral Murder, …om detta må ni berätta…, vittnesmålen från Gruva av Sara Lidman och Odd Uhrbom och bilderna på Alan Kurdi tagna av Nilüfer Demir.

Det omöjliga vittnandet finns att köpa på plats.

Tisdag 16 april kl 19-21
Drottninggatan 6c, 212 13 Malmö

https://www.facebook.com/events/1140805652753964/